Gouden tips voor de tuin tijdens deze warme periode

Gouden tips voor de tuin tijdens deze warme periode

Komende dagen stijgt het kwik tot richting de 30 graden en afgelopen weken is er amper een spatje regen uit de lucht komen vallen.
Mensen hebben moeite met zichzelf koel te houden en de tuin krijgt een flinke optater. Onderstaand gouden tips om jouw tuin schadeloos door deze warme periode te loodsen.

Gazon

We willen natuurlijk allemaal een prachtig groen gazon, maar dagenlang met een brandende zon komt het gras natuurlijk niet echt ten goede. Geen nood. Gras herstelt zich namelijk ontzettend snel. Het zal ongetwijfeld wat dor ogen, maar een week na deze hittegolf is het gras weer als vanouds.
Het heeft echt geen nut om je gazon dagelijks te besproeien. Dit is zelfs waterverspilling! Tweemaal per week langdurig sproeien (vroeg in de ochtend of ’s avonds laat) is meer dan genoeg. Het water dringt dan diep door in de bodem en verdampt niet meteen. Daarnaast adviseren wij om niet het gras te maaien met dit weer. Het gras zal dan op het snijvlak verbranden.

Water geven

Ook de borders in de tuin kunnen wel wat vocht gebruiken. Ook hiervoor geld: tweemaal per week langdurig sproeien. Wij adviseren om minimaal 2 uur te sproeien en wederom vroeg in de ochtend of in de avond. Planten in potten zijn een verhaal apart. Het hangt erg af waar de pot staat en het soort plant. Met deze hitte is dagelijks water geven verstandig, maar sommige planten nemen niet veel water op en zullen bij dagelijks water geven verdrinken. Daarom de gouden tip: steek je vinger in de pot (bovenlaag van de grond). Voelt deze droog aan? Dan kun je gerust water geven. Is deze nog erg vochtig? Sla deze pot dan vandaag over.

Vijver

Ook water in de vijver verdampt snel. Vul regelmatig water bij. Met deze temperaturen kan in stilstaand water zuurstofgebrek optreden. Plaats daarom een fonteintje of waterloop in de vijver. Zo wordt het zuurstof aangevuld en blijft de vijver met vissen en planten gezond.

Succes!

Met bovenstaande tips komt jouw tuin deze dagen wel door en kun je komende zomer volop blijven genieten van een prachtige tuin. Succes en vergeet jezelf ook niet goed te verzorgen.