Onderhoudstips april

Onderhoudstips april

Je zou het als je naar buiten kijkt niet direct zeggen, maar de lente is nu echt officieel begonnen.
Dit is het perfecte moment om jouw tuin klaar te maken voor een mooi en lang buitenseizoen. Wij hebben er veel zin in. Jij ook? Met deze onderhoudstips heb jij jouw tuin binnen de kortste keren weer tip top in orde.

Schoonmaken

Start met het schoonmaken van de bestrating, het tuinmeubilair en bijvoorbeeld potten. Met wat warm water en een borstel gaat het meeste vuil er al af. Gebruik eventueel speciale reinigingsmiddelen. Wat is er lekkerder dan genieten van de eerste zonnestralen op een schoon terras.

Gazon

Als je je gazon nog niet hebt geverticuteerd in maart, dan kun je dat nu nog doen. In het voorjaar is het noodzakelijk om het gras maandelijks te bemesten. Doe dat al voordat je verticuteert. Het gazon zal dan namelijk beter gaan groeien en herstellen.  Ook kun je het beste het gras een aantal keer maaien voor het verticuteren. Eventuele kale plekken kun je na het verticuteren bij zaaien. Vul kuiltjes eerst op met grond. En zorg ervoor dat je na-mest met een fosfaat houdende meststof waardoor de wortels van het gras beter en sneller herstellen.

Aan- of verplanten

April is ook de laatste maand wanneer je bomen en planten kunt verplanten. Ook voor beplanten van hagen is dit de laatste maand dat dat nog kan met blote wortel. Na april dient alles geplant te worden vanuit pot. Hierdoor zijn de kosten van aanplant een stukje hoger dan met blote wortel.

Beregening

Heeft u de tuin beregening al opgestart? Houd er rekening mee dat planten en bomen weer uit willen groeien en daar hebben ze water bij nodig. Als het te droog en te schraal is duurt het langer voordat ze weer in blad staan. Maar ook de voorjaarsbloeiende planten zullen daardoor eerder uitgebloeid zijn.

Vijver

April is de perfecte maand om de vijver klaar te maken. De planten staan nog stil, omdat de watertemperatuur nog te laag is. Reinig eventuele pompen en filters en haal plantresten uit de vijver. Ververs uw water van de vijver door er 1/3 uit te pompen en dat aan tevullen met leiding water! U kunt ook uw water testen of er te korten zijn in de waterkwaliteit!

Snoeien

Veel planten en bomen heb je al in maart kunnen snoeien (rozen, lavendel, leilindes)
De eerste voorjaarsbloeiers zoals Forsythia’s, winterheide en winterjasmijn kunnen na de bloei worden teruggesnoeid.

Verzorgen

De maand april staat echt in het teken van verzorging. Bescherm jonge beplanting en eenjarige planten met een vliesdoek tegen eventuele nachtvorst. En geef planten die je onlangs gepland hebt regelmatig water. Verder kun je je tuin bemesten met organische meststoffen zodat zij voldoende energie en voedingsstoffen op kunnen nemen voor dit seizoen.

Toe aan iets nieuws?

Veel mensen krijgen echt lente kriebels en zijn toe aan een nieuwe tuin (inrichting). Onze aangesloten hoveniers helpen jouw graag een beetje op weg. Laat eens een schets maken bij onze schetsservice en laat je inspireren. Klik hier voor meer informatie over onze schetsservice.

20150218-_47B6382