Onderhoudstips augustus

Onderhoudstips augustus

Augustus is de vakantiemaand. Velen trekken er op uit en laten thuis de boel de boel. Mocht jij ook een paar weken van huis vertrekken zorg dan in ieder geval dat iemand de tuin regelmatig verzorgt. Hierbij onze onderhoudstips voor de maand augustus.

Gazon

Maai het gazon bij droge periodes iets minder en niet te kort. Zo voorkom je lelijke, dorre plekken. Ook is het beter om in de avond of vroege ochtend het gazon te maaien. Het maaisel kun je het beste laten liggen. Daardoor blijft het vocht beter in de bodem. Dagelijks besproeien van het gazon is niet nodig en is een verspilling van water. Beter is om dit 2 x per week langdurig te doen. Het water dringt dan diep door in de bodem. Dit geldt eigenlijk voor de gehele zomerperiode.

Vijver

Ook in de maand augustus verdampt het water snel. Vul regelmatig water bij. Bij warm weer kan in stilstaand water zuurstofgebrek optreden. Plaats daarom een fonteintje of waterloop in de vijver. Zo wordt de zuurstof aangevuld en blijft de vijver met vissen en planten gezond. Sommige waterplanten, zoals lelies kunnen geel worden en wegrotten. Haal ze direct uit de vijver!

Snoeien

De conifeerhaag, maar ook beukenhaag kan deze maand voor het laatst een knipbeurt krijgen omdat ze zijn uitgegroeid. Doe dit bij relatief kouder en bewolkt weer. Dat voorkomt verbranding. Ook adviseren we om ongewenste scheuten en wildgroei aan de voet van bomen of heesters weg te knippen. Bessen en bramen mogen na de oogst ook teruggesnoeid worden.

Water geven

Bij langdurig droge periodes is het raadzaam om wekelijks en langdurig de borders en het gazon te besproeien. Planten in potten kunnen het beste om de dag water gegeven worden. Geef planten vooral niet teveel water! Wellicht is het een overweging om een sproei-installatie aan te schaffen. Dat vereenvoudigd het water geven in de zomerperiode. Een mooi project voor het najaar!

Tips & tricks van de professional

Heb je vragen over onderhoud of inspiratie nodig voor de inrichting van jouw tuin? Kom dan naar De Wouwse Tuinen of maak een afspraak met een van onze hoveniers.