Onderhoudstips december

Onderhoudstips december

December, de maand voor gezelligheid, feestdagen en vooral lekker binnen zijn. Maar laat jij jouw tuin in de kou staan? Hierbij onze tuintips voor de maand december.

Gazon

De laatste gevallen bladeren kun je het beste ook opruimen. Wanneer je dat niet doet zal het gras dat onder het blad ligt geen licht/lucht krijgen en langzaam afsterven. Ook kunnen er schimmelziekten ontstaan. Ook raden we je af om tijdens vorstperiodes over het gazon te lopen.

Vijver

Om de waterkwaliteit op peil te houden adviseren wij om een luchtpomp in de vijver aan te brengen. De lucht en de beweging die deze pomp in het water brengt zorgt voor een betere waterkwaliteit, wat weer ten goede komt aan eventuele vissen en ander waterleven.
Vijverplanten zijn gestopt met groeien en vissen verschuilen zich op de bodem. Wanneer jouw vijver is dichtgevroren en er sneeuw is gevallen houd dan het ijs zoveel mogelijk sneeuwvrij. De sneeuw zorgt namelijk ervoor dat er geen licht in de vijver komt, wat een negatief heeft op het vijverleven.

Vorstbescherming

Voordat het gaat vriezen doe je er verstandig aan om wat voorbereidingen te treffen. Zorg dat je je buitenkraan kunt afsluiten bij nachtvorst. Zo voorkom je dat de leidingen kapot vriezen met alle gevolgen van dien. Maak ook een koele maar vorstvrije ruimte gereed om planten in pot direct binnen te zetten zodra het gaat vriezen. Voor vorstgevoelige planten in de volle grond kun je vliesdoek, noppenfolie of stro klaar leggen, zodat je dit meteen kunt pakken als vorst wordt voorspeld.

6150_pp-kraan

Snoeien

Veel bomen en struiken kunnen in december gesnoeid worden. Voorbeelden hiervan zijn (Dak)platanen, amberbomen, beuken, hortensia’s en siergrassen. Voordat je een plant snoeit doe je er verstandig aan om op internet even te checken hoe en of je de desbetreffende plant kan en mag snoeien.

Aanleggen en inrichten

December, januari en februari zijn prima maanden om grotere tuinveranderingen uit te voeren. Je kunt dit zelf doen, of schakel een hovenier of stratenmaker in. In deze maanden is het bij deze professionals vaak iets rustiger dus kunnen ze je zeker snel van dienst zijn. Door in deze maanden graaf-, plant- of bestratingswerkzaamheden uit te voeren, heeft je tuin voldoende tijd om te herstellen en kun je in de lente, wanneer de zon weer gaat schijnen en de planten weer gaan groeien, volop genieten. Maak een afspraak met een van de aangesloten hoveniers of stratenmakers van De Wouwse Tuinen. Vorig jaar schreef Arjan van der Heijden een interessante blog over dit onderwerp. Deze kun je via de volgende link lezen. https://www.vanderheijden-sierbestrating.nl/najaar

Onderstaand een voorbeeld van een tuin die Wouwse Tuinen deelnemer Broos Groenvoorziening afgelopen najaar maakte. We hebben de tuin vervolgens een 5-tal maanden gevolgd en prachtig in beeld gebracht hoe snel een tuin zich herstelt en ontwikkelt. Nu starten met aanleg is genieten in het voorjaar en zomer!