01 feb Onderhoudstips februari
Februari is qua onderhoud geen drukke tuinmaand, maar voor aanleg en aanpassingen uiterst geschikt. Hierbij de Wouwse Tuinen tuintips voor deze maand.
Gazon
We raden je af om tijdens vorstperiodes over het gazon te lopen. Het gras beschadigd dan onnodig en er ontstaan daardoor lelijke plekken. Afhankelijk van het temperatuur verloop (bij lange periodes ruim boven het vriespunt) kun je eind februari al starten met herstel en opknap werkzaamheden. Denk daarbij aan het wegwerken van kuilen of hobbels. In maart staat groter onderhoud op de agenda voor het gazon. Als u in de voorgaande maanden nog geen kalk heeft gestrooid dan raden wij dit aan alsnog te doen!
Bomen
De korste dag van het jaar is geweest. We kijken er naar uit dat de vogels weer gaan fluiten en dat het voorjaar zijn intrede doet! Sommige bomen starten al met hun sapstroom wanneer de dagen weer langer worden. Dan raden we u af hier nog aan te snoeien.. U moet denken oa. Esdoorns, Berken, Haagbeuk(carpinus), Notenbomen. De juiste tijd is dan weer wanneer de bomen in april weer in blad staan. Wanneer deze in februari en maart worden gesnoeid gaan zij bloeden.
Verlichting
Elke avond is het nagenoeg om 18:00 uur donker. Dit zijn de ideale avonden om te genieten van tuinverlichting. In de Wouwse Tuinen werken wij met het In-lite systeem. Dit systeem maakt het u erg gemakkelijk verlichting toe te passen in uw eigen tuin. Eventueel kunt u bij de Wouwse Tuinen om verlichtingsadvies vragen.
Vijver
Om de waterkwaliteit op peil te houden adviseren wij om een luchtpomp in de vijver aan te brengen, mocht je dat voorgaande wintermaanden nog niet gedaan hebben. De lucht en de beweging die deze pomp in het water brengt zorgt voor een betere waterkwaliteit, wat weer ten goede komt aan eventuele vissen en ander waterleven.
Vijverplanten zijn gestopt met groeien en vissen verschuilen zich op de bodem. Wanneer jouw vijver is dichtgevroren en er sneeuw is gevallen houd dan het ijs zoveel mogelijk sneeuwvrij. De sneeuw zorgt namelijk ervoor dat er geen licht in de vijver komt, wat een negatief heeft op het vijverleven.
Vorstbescherming
Ook in februari attenderen we je nog op strenge vorst! Zorg dat je je buitenkraan kunt afsluiten bij nachtvorst. Zo voorkom je dat de leidingen kapot vriezen met alle gevolgen van dien. Maak ook een koele maar vorstvrije ruimte gereed om planten in pot direct binnen te zetten zodra het gaat vriezen. Voor vorstgevoelige planten in de volle grond kun je vliesdoek, noppenfolie of stro klaar leggen, zodat je dit meteen kunt pakken als vorst wordt voorspeld.
Overige tips
In februari is alle tijd en ruimte om onderhoud te plegen aan schuttingen, pergola’s en hekwerken. Door vorst en sneeuw kunnen deze beschadigd zijn. Nu planten nog niet volgroeid zijn, zal je er beter bij kunnen en beschadig je niet onnodig beplanting.
Daarnaast kun je in februari, buiten vorstperiodes om, prima planten en verplanten.
Aanleggen en inrichten
Ook februari is nog een prima maand om grotere tuinveranderingen uit te voeren. Je kunt dit zelf doen, maar wanneer je dat niet ziet zitten schakel dan een hovenier of stratenmaker in. Door in deze maanden graaf-, plant- of bestratingswerkzaamheden uit te voeren, heeft je tuin voldoende tijd om te herstellen en kun je in de lente, wanneer de zon weer gaat schijnen en de planten weer gaan groeien, volop genieten. Maak een afspraak met een van de aangesloten hoveniers of stratenmakers van De Wouwse Tuinen. Arjan van der Heijden, directeur van Van der Heijden Sierbestrating, schreef onlangs een leuke blog over dit onderwerp. Deze kun je via de volgende link lezen. https://www.vanderheijden-sierbestrating.nl/najaar