Onderhoudstips januari

Onderhoudstips januari

Januari, de eerste maand van een nieuw jaar. De maand van de goede voornemens. Maar heb jij die ook voor jouw tuin gemaakt? Hierbij onze tuintips voor januari.

Gazon

We raden je af om tijdens vorstperiodes over het gazon te lopen. Het gras beschadigt en er ontstaan lelijke plekken.

Vijver

Om de waterkwaliteit op peil te houden adviseren wij om een luchtpomp in de vijver aan te brengen. De lucht en de beweging die deze pomp in het water brengt zorgt voor een betere waterkwaliteit, wat weer ten goede komt aan eventuele vissen en ander waterleven.
Vijverplanten zijn gestopt met groeien en vissen verschuilen zich op de bodem. Wanneer jouw vijver is dichtgevroren en er sneeuw is gevallen houd dan het ijs zoveel mogelijk sneeuwvrij. De sneeuw zorgt namelijk ervoor dat er geen licht in de vijver komt, wat een negatief heeft op het vijverleven.

Vorstbescherming

Voordat het gaat vriezen doe je er verstandig aan om wat voorbereidingen te treffen. Zorg dat je je buitenkraan kunt afsluiten bij nachtvorst. Zo voorkom je dat de leidingen kapot vriezen met alle gevolgen van dien. Maak ook een koele maar vorstvrije ruimte gereed om planten in pot direct binnen te zetten zodra het gaat vriezen. Voor vorstgevoelige planten in de volle grond kun je vliesdoek, noppenfolie of stro klaar leggen, zodat je dit meteen kunt pakken als vorst wordt voorspeld.

Snoeien

Veel bomen en struiken kunnen in januari gesnoeid worden. Voorbeelden hiervan zijn leilindes, wilgen en fruitbomen. Voordat je een plant snoeit doe je er verstandig aan om op internet even te checken hoe en of je de desbetreffende plant kan en mag snoeien. Of huur een professional van de Wouwse Tuinen in.

Aanleggen en inrichten

Januari en februari zijn prima maanden om grotere tuinveranderingen uit te voeren. Je kunt dit zelf doen, of schakel een hovenier of stratenmaker in. In deze maanden is het bij deze professionals vaak iets rustiger dus kunnen ze je zeker snel van dienst zijn. Door in deze maanden graaf-, plant- of bestratingswerkzaamheden uit te voeren, heeft je tuin voldoende tijd om te herstellen en kun je in de lente, wanneer de zon weer gaat schijnen en de planten weer gaan groeien, volop genieten. Maak een afspraak met een van de aangesloten hoveniers of stratenmakers van De Wouwse Tuinen.

20150218-_47B6187