Onderhoudstips juni

Onderhoudstips juni

Wat een schitterend weer de afgelopen weken. Volop zon en warme temperaturen. In juni kunnen we dan ook echt genieten in de tuin. Lekker buiten eten of zonnen op het terras of gazon.
Nu we steeds meer tijd in de tuin kunnen doorbrengen willen we natuurlijk dat deze er ook netjes uit ziet en optimaal groeit en bloeit. Hieronder enkele onderhoudstips van ons voor jou!

Gazon

Maai het gazon 1 tot 2 keer per week. Bij droge periodes iets minder en niet te kort. Zo voorkom je lelijke, dorre plekken. Ook is het beter om in de avond of vroege ochtend het gazon te maaien. Klaver en ander onkruid in het gazon zijn prima te behandelen met bestrijdingsmiddelen, zorg dat ze niet de overhand krijgen. Bij zeer warme dagen probeer in de vroege ochtend en eind van de middag te sproeien. Bij het sproeien in de nacht is er een vergrotende kans op schimmelvorming.

Vijver

Bij warme dagen en weinig neerslag kan het voorkomen dat het waterpeil in de vijver zakt. Vul hem regelmatig aan. Veel jonge waterdiertjes, zoals kikkervisjes en andere visjes hebben beschutting nodig om veilig groot te kunnen worden. Zet groepjes waterplanten dicht bij elkaar zodat zij niet ten prooi vallen aan bijvoorbeeld vogels. Wanneer uw water temperatuur te warm wordt is het verstandig om 1/3 te verversen met leiding water of plaats een zuurstof pomp

Snoeien

In juni gaan we naar de langste dag van het jaar. Daarom is juni de maand voor het snoeien van jouw buxus haag en bollen. Je kunt het best wachten op een bewolkte dag want snoeien in de volle zon levert verbrande blaadjes op. Zorg ervoor bij het snoeien van de buxus dat uw materiaal uiterst scherp is! Naast de buxus kun je ook het beste de conifeerhagen en beukenhagen voor eind juni snoeien. Rond die tijd zullen ze opnieuw uitlopen en dus steeds voller en mooier worden. Maak na het snoeien de schaar en messen goed schoon, zodat ook een volgende snoeibeurt perfect verloopt.

Water geven

Bij langdurig droge periodes is het raadzaam om dagelijks kort de borders en het gazon te besproeien. Ook kamerplanten binnenshuis mogen iets meer water hebben, omdat de temperatuur binnenshuis ook oploopt.
Het kan ook geen kwaad om de kamerplanten buiten af te spoelen en even op te laten drogen.

Bloembollen / knollen:

Als uw bloembollen zijn uitgebloeid is en zijn ingedroogd is het raadzaam deze uit te nemen en te scheuren. Sla ze droog op zodat u het volgend jaar weer kan uitplanten.

Tips & tricks van de professional

Heb je vragen over onderhoud of inspiratie nodig voor de inrichting van jouw tuin? Kom dan naar De Wouwse Tuinen of maak een afspraak met een van onze hoveniers.