Onderhoudstips maart

Onderhoudstips maart

Maart, de lente is in aantocht!  In maart wordt het officieel weer lente en komt de tuin tot leven. Lekker tuinieren en een bakje thee in de zon uit de wind. Genieten! Maar zoals je hebt gemerkt kan het ook nog flink vriezen! Hierbij de Wouwse Tuinen onderhoudstips om jouw tuin klaar te maken voor de lente!

Gazon

Een mooi sterk gazon vereist enig onderhoud. Zeker in maart is dat erg belangrijk. Start in maart met het gazon te mesten. Het is belangrijk om er eerst de groei erin te krijgen voordat het gazon geverticuteerd en of belucht kan worden. Als je minimaal 3x hebt gemaaid kun je het gazon verticuteren en beluchten zal dan in april plaats vinden.

Vijver

Het leven in de vijver komt later op gang. De watertemperatuur is nog te laag. In maart kan de vijverpomp weer geïnstalleerd worden. Maak deze eerst schoon voordat hij geplaatst wordt.Probeer 1/3 van het water te verversen door het eruit te pompen en met leidingwater aan te vullen! Dit zorgt ervoor dat de waardes van uw water weer beter in verhouding komen!

Voorbereidingen

Binnenkort kun je je hart weer ophalen en volop in de tuin werken. Inventariseer jouw tuingereedschap, vul het eventueel aan en zorg dat alles tip top in orde is. Potten en plantenbakken kunnen schoongemaakt worden. Tijdens de wintermaanden kan het voorkomen dat door vorst en regen stukken bestrating zijn weggezakt. Het is nu de ideale tijd om dit aan te pakken.

Overige tips

In maart kunnen planten uit de volle grond nog verplant worden. Bomen, hagen, grote heesters. Maart is nagenoeg de laatste maand dat dit kan, daarna pas weer in oktober. Denk hier dus goed over na! Verwijder in maart zoveel mogelijk slakken uit de tuin. In april leggen deze slakken hun eitjes en voor je het weet zijn het er ineens veel meer en storten ze zich massaal op de jonge frisse blaadjes van de opkomende planten.

Inspiratie op doen

Zodra de eerste zonnestralen warm aanvoelen begint het bij de echte tuinliefhebbers te kriebelen. Heb je plannen met jouw tuin, laat je dan goed informeren en doe vooral inspiratie op. Zeker in de maand maart kun je dit overal doen. Tuinmagazines, tuincentra en op beurzen. Ook in de Wouwse Tuinen kun je jouw tuinhart sneller laten kloppen. Op zondag 11 maart zijn wij met 4 hoveniers aanwezig tijdens het Zomers Tuin Event in Wouw. Veel tuinplezier en wellicht tot dan!