Onderhoudstips mei

Onderhoudstips mei

Na een wat natte afsluiting van april begint mei (dit weekend dan) met zon en aangename temperaturen. Mei is de maand van groei, maar ook de maand van wisselvalligheid. Een nachtvorstje kan dus echt nog steeds voorkomen. Hierbij tuintips voor jouw tuin voor de maand mei.

Onderhoud

De temperatuur loopt op en in combinatie met voorjaarsbuien is het groeizaam weer. Zorg dat jouw planten voldoende meststoffen hebben door ze regelmatig te bemesten. Door de regen van afgelopen week kun je het best het mesten licht herhalen. Eerdere meststoffen zullen zijn uitgewerkt of weggespoeld.
Ook het onkruid groeit weelderig. Maak vanaf het begin af aan korte metten hiermee. Onkruid wieden kun je het beste op een droge, zonnige dag doen. Zo droogt het ontworteld onkruid uit.

Gazon

Maai je gazon regelmatig. Door het vaak en kort te maaien houd je het gezond en onkruid vrij. Een mooi en diepgroen grasveld vergt veel tijd en inspanning. Bemest het gazon regelmatig. Dit kun je het beste doen voor een regenbuitje. Mei is ook een ideale maand om gras in te zaaien of graszoden te leggen. Ook kun je het beste het gras een aantal keer maaien voor het verticuteren. Eventuele kale plekken kun je na het verticuteren bij zaaien. Vul kuiltjes eerst op met grond. En zorg ervoor dat je na-mest een fosfaat houdende meststof waardoor de wortels van het gras beter en sneller herstellen!

Vijver

De watertemperatuur in de vijver loopt op en waterplanten beginnen te groeien. Te groot geworden vijverplanten kunnen in mei gescheurd worden en opnieuw gepland. Wanneer je vissen hebt die gevoerd moeten worden doe je er verstandig aan om de vissen enkel voedsel te geven dat ze direct op kunnen eten. Niet opgegeten voedsel zakt naar de bodem en gaat rotten en veroorzaakt algengroei.

Snoeien

De hagen die in de winter groen blijven kunnen in mei worden bijgeknipt en voorjaarsbloeiers die zijn uitgebloeid mogen worden gesnoeid. Wij raden u aan om de beplanting die gesnoeid wordt te bemesten zodat ze snel herstellen en weer verder groeien.

Nieuwe planten

Mei is de maand waarop veel mensen er op uit trekken om nieuwe planten te kopen en te planten. Zorg dat je deze planten voldoende water geeft. De planten staan in de groeistand en hebben veel vocht nodig. Pas op met nachtvorst. Die mooie eenjarige planten die in de kas zijn opgekweekt zijn niet bestand tegen een nachtvorstje dus dek ze goed af!

Sproeien

Ondanks het koude weer is de wind heel fel. Zorg er voor dat uw tijdig sproeit om uitdroging te voorkomen!

Ziekte en plagen

Als de nachten in mei warmer worden let er dan wel op dat er luis en of schimmels kunnen ontstaan. Houd uw beplanting, hagen en gazon daarom goed in de gaten en bestrijd dit wanneer het voorkomt.