Onderhoudstips november

Onderhoudstips november

November…. Het is volop herfst. De klok is net teruggezet, het wordt kouder, de dagen worden korter en de nachten langer. Een herfsttuin kan prachtig zijn zowel overdag als in de avond met tuinverlichting. Maar hoe onderhoud jij je tuin in deze maand? Lees hier onze onderhoudstips voor de maand november.

Gazon

In november naderen we het einde van het maai seizoen! U kan nog ongeveer 2 keer maaien waarna u uw grasmaaier kan schoonmaken en op bergen! Maai het gras niet te kort, maar iets langer dan normaal.

Belangrijk is dat u regelmatig de gevallen bladeren van uw gazon harkt, om gele plekken te voorkomen. Steek na de laatste maaibeurt uw kanten mooi strak af. Dit zorgt ervoor dat u gazon strak de winter in gaat.

Vijver

Blijf gevallen blad uit de vijver halen en voorkom verrotting op de bodem. Houd bij vorst altijd een wakje vrij zodat de vijverdieren genoeg zuurstof krijgen. Als u vijverpomp nog op de bodem ligt zorg er dan voor dat hij minimaal 30cm omhoog gelegd wordt.

Voorbereiding

Voordat het gaat vriezen doe je er verstandig aan om wat voorbereidingen te treffen. Zorg dat je je buitenkraan kunt afsluiten bij nachtvorst. Zo voorkom je dat de leidingen kapot vriezen met alle gevolgen van dien.

Belangrijk is ook om u beregening vorst vrij te maken! Blaas onder druk uw leidingsysteem leeg zodat daarvan ook niets kapot kan vriezen!

Maak ook een koele maar vorstvrije ruimte gereed om planten in pot direct binnen te zetten zodra het gaat vriezen. Voor vorstgevoelige planten in de volle grond kun je vliesdoek, noppenfolie of stro klaar leggen, zodat je dit meteen kunt pakken als vorst wordt voorspeld.

Onderhoud

Probeer in de herfst wanneer er toch nog onkruid groeit dit weg te halen hiermee voorkomt u uitzaaiing van onkruiden. Wanneer u het netter vindt om herfstblad op te ruimen in uw borders dan kunt u dit regelmatig doen. Voor de border is het beter om het blad te laten liggen zodat de restsappen de ondergrond in trekken en dit meteen een natuurlijke voeding is. Ook voor het bodemleven is het belangrijk dat dit blijft liggen. Voor herfstbladeren die op uw verhardingen vallen is het raadzaam om dit te verwijderen, zodat er geen zure sappen in uw bestrating kunnen trekken of dat er gladheid ontstaat! Mocht je het nog niet hebben gedaan, berg dan tuinmeubilair, tuinslangen en andere spullen die in de tuin staan droog en schoon op.

Aanleggen en inrichten

November, december, januari en februari zijn prima maanden om grotere tuinveranderingen uit te voeren. Je kunt dit zelf doen, of schakel een hovenier of stratenmaker in. In deze maanden is het bij deze professionals vaak iets rustiger dus kunnen ze je zeker snel van dienst zijn. Door in deze maanden graaf-, plant- of bestratingswerkzaamheden uit te voeren, heeft je tuin voldoende tijd om te herstellen en kun je in de lente, wanneer de zon weer gaat schijnen en de planten weer gaan groeien, volop genieten. Maak een afspraak met een van de aangesloten hoveniers of stratenmakers van De Wouwse Tuinen.

herfst-03