Onderhoudstips oktober

Onderhoudstips oktober

Oktober…de zomer is nu definitief voorbij, het wordt kouder, de dagen worden korter. Kortom de herfst doet voorzichtig zijn intrede. Tijd om de tuin langzaam te gaan voorbereiden op de winter. Hieronder vindt u onze tuintips voor deze prachtige herfstmaand. 

Gazon

Heeft u eind september uw gras niet geverticuteerd? Dan is deze maand is uitermate geschikt om uw gazon te verticuteren en te ontdoen van dood gras en mos. Normaal zou dit ook de laatste maand zijn om uw gras te maaien. De laatste jaren blijft het echter relatief warm in oktober. Zou zou het kunnen voorkomen dat u zelfs in november nog een maaibeurtje kan uitvoeren. Na de laatste maaibeurt doet u er verstandig aan om uw grasmaaier eens goed te onderhouden door deze te reinigen en te slijpen. Zo weet u zeker dat u in het voorjaar direct weer aan de slag kunt en niet voor onnodige verrassingen komt te staan. Hark regelmatig gevallen bladeren van uw gazon om gele plekken te voorkomen. Om het gazon helemaal strak de winter in te laten gaan adviseren wij om ook om de graskanten af te steken. Verder adviseren we om nu najaarsmest te strooien. Dit zorgt voor de juiste afroeping naar de winter toe. Let daarbij op dat de meststof veel MgO (magnesium) bevat voor een diepgroene kleur.

Vijver

We gaven het al aan in onze tips van september, maar deze maand is het nog veel relevanter; heesters en bomen zullen nagenoeg allemaal hun bladeren gaan verliezen. Zorg dat deze niet in de vijver vallen door bijvoorbeeld het spannen van een net, of schep de bladeren er regelmatig uit. Dit voorkomt verrotting op de bodem.

Groot onderhoud

Veel vaste planten sterven af in het najaar. Veel van dit dode materiaal kan worden weggeknipt.
Rondom de planten kunt u de grond omspitten. Heeft u echter lichte zandgrond dan kunt u beter wachten op het voorjaar met deze klus. Veel planten kunnen na vallen van het blad verplant worden. Oktober is een ideale maand om nieuwe aanplant te zetten. Het is nog geen snoeitijd! Eventuele overhangende takken of uitschieters kunnen uiteraard wel worden weggesnoeid.

Overige tips

Eenjarige planten zijn nu wel uitgebloeid en het mooie is er vanaf. Vervang deze voor winterharde planten zoals winterhei. Zo kunt u de hele winter genieten van bloeiende planten.
Wanneer u uw tuinmeubelen opbergt, vet dan de scharnierende delen in. Deze delen kunnen tijdens langdurig stilstaan namelijk hard achteruit gaan. En als laatste tip: let op nachtvorst! Vergeet de buitenkraan niet af te sluiten.

Ideeën voor een nieuwe tuin????

Wilt u graag uw tuin veranderen en compleet anders inrichten, maar weet u niet zo goed hoe?
Wij helpen u graag met onze schetsservice. In een uur tijd maken wij samen met u een globale inrichtingsschets voor uw tuin. Tijdens deze sessie geeft een van onze gepassioneerde tuinontwerpers u antwoord op al uw vragen en werken we samen toe naar een eerste creatief en verrassend idee dat aansluit bij uw wensen en de sfeer van uw woning. Een tuinschets is geen ontwerp, maar een praatstuk dat kan dienen als basis voor een ontwerp. Klik hier voor meer informatie!

 20150218-_47B6382